Kaitan Kejadian Antara Bumi, Gunung-ganang Dan Manusia

Allah berfirman yang bermaksud:


“Dan bumi sesudah itu dihamparkan (untuk kemudahan penduduknya). Dia mengeluarkan dari bumi itu airnya dan tumbuh-tumbuhannya dan gunung-ganang pula dikukuhkan letaknya (di bumi) sebagai pancang pasak yang menetapkannya (semuanya itu) untuk kegunaan kamu dan binatang-binatang ternakan kamu.” (Surah An-Naziaat ayat 30-33)

Saintis menggambarkan jikalau bumi yang kita diami ini rata dan tidak mempunyai gunung-ganang,  putaran bumi ini sendiri akan mengakibatkan gegaran yang amat dasyat.  Allah menjadikan gunung-ganang (batu-batan) sebagai pasak untuk menstabilkan keadaan bumi.


Apa yang hendak saya kaitkan disini ialah, manusia yang dijadikan dari tanah (bumi) akan mengalami ketidakstabilan (yang berpunca daripada penyakit, keresahan dan lain-lain lagi). Boleh berikhtiar dengan batu permata (gunung) supaya dapat menstabilkan balik tubuh badan mereka.


Batu adalah kejadian hidup dicipta oleh Allah swt. Setiap batu mengeluarkan frekuensi getarannya yang tersendiri. Contoh yang paling baik ialah batu kuarza (quartz) yang dijadikan sebagai penjana gelombang didalam sebuah jam tangan. Kuarza mengeluarkan gelombang yang stabil dalam putaran sesaat, membuat jam tersebut lebih tepat.