Tempuh detik cemas
Wartawan Sinar Harian
31 Mac 2012
Tempuh detik cemas
KLANG - “Ketika tidur saya rasakan tubuh badan saya bergoyang-goyang bagaikan terapung dalam air. Sebaik membuka mata rupanya air sudah memenuhi bawah tilam yang saya tidur,” demikian cerita Ishak Hassan, 40 an, sebaik menyedari kediamannya di Jalan Mohd Yamin, Telok Gadong dinaiki air, sekitar jam 4.30 pagi semalam.
Ishak yang juga salah seorang anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Pelabuhan Klang berkata, dalam masa yang sama bunyi letupan kuat dari salah satu wayar elektrik mengejutkannya dan isteri yang sedang tidur dalam kediaman itu.
“Dalam masa beberapa saat, lampu yang menyala dalam kediaman terpadam secara tiba-tiba menyebabkan kediaman kami gelap-gelita.
“Pada saat itu kami khuatir jika berlaku elektrik tambahan lagi air sudah memenuhi setiap sudut kediaman kami,” katanya.
Selepas mengambil masa beberapa minit, menurutnya, dia cuba menyelamatkan barangan penting dalam suasana gelap-gelita dan tatkala itu air semakin banyak yang masuk dalam kediaman hingga menyebabkan peti ais, tong gas yang masih berisi terbalik dan terapung di sudut dapur.
“Hanya satu yang sempat diselamatkan iaitu televisyen LCD sementara barangan lain termasuk laptop kesayangan saya musnah dimasuki air,” katanya ketika ditemui Sinar Harian semalam.
Jiran mangsa dikenali Fida, 32, berkata, dia juga terdengar bunyi letupan kuat dipercayai litar pintas sebelum menyedari air memasuki kediaman ketika kakinya memijak lantai bilik untuk ke tandas.
“Pada awalnya saya sangka saya bermimpi rupanya memang saya terpijak air yang sudah memasuki kediaman hingga paras lutut. Lebih mengejutkan air memecah masuk kediaman bagaikan Tsunami,” katanya yang tinggal bersama dua adiknya di situ sejak berbelas tahun lalu.
Dalam kejadian kira-kira jam 4.30 pagi semalam, ia disifatkan kejadian terburuk yang pernah melanda daerah ini sejak berpuluh tahun lalu. Lebih 2000 kediaman di seluruh daerah Klang dinaiki air selepas berlaku banjir kilat ekoran hujan lebat dalam tempoh yang panjang.
Hingga jam 9.30 pagi, paras air semakin tinggi menyebabkan beberapa kawasan perniagaan turut dinaiki air sekali gus menenggelamkan kenderaan yang di parkir di pekarangan berkenaan.
Walau bagaimanapun suasana dilaporkan kembali pulih sekitar jam 12 tengahari.
17 kawasan terlibat
Berdasarkan maklumat yang diterima daripada Agensi Kerajaan dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sebanyak 17 kawasan yang dinaiki air melibatkan kawasan kampung dan juga taman perumahan.
Kawasan tersebut adalah Kampung Delek, Kampung Raja Uda, Kampung Telok Pulai, Kampung Telok Gadong, Kampung Pandamaran Jaya, Kampung Rantau Panjang, Kampung Batu 3 Sungai Pinang, Kampung Jawa, Kampung Sementa, Taman Sentosa, Taman Saujana,
Taman Klang Jaya, Bandar Puteri, Taman Chi Liung, Taman Maznah, Taman Sungai Jati dan Taman Mewah.
Dalam pada itu, tujuh sekolah ditutup berikutan banjir kilat iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Ampuan Rahimah (STAR), Sekolah Kebangsaan (SK) Simpang Lima 1, SK Simpang Lima 2, SK La Salle, SMK La Salle, SK Telok Gadong dan SK Sungai Udang.
Sementara itu enam sekolah yang yang turut dinaiki air bagaimanapun tidak ditutup adalah SK Rantau Panjang, SMK Rantau Panjang, Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Pandamaran A, SJKC Pandamaran B, SJKT Batu Empat dan SK Klang.
Berikutan kejadian ini, Majlis Perbandaran Klang (MPK), Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Selangor, anggota Bomba dan Penyelamat, Polis, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pejabat Daerah Klang, Jabatan Kerja Raya (JKR),
Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan beberapa pihak lain berada di lokasi bagi pemantauan lanjut.
Dua pusat pemindahan dibuka
Pemangku Yang Dipertua MPK, Mohd Ikhsan Mukri berkata, dua pusat pemindahan sementara telah dibuka masing-masing di Balai JKKK Kampung Raja Uda dan Balai JKKK Kampung Delek.
“Bilik ini akan terus dibuka kerana khuatir kejadian sama akan berulang kembali dalam tempoh terdekat.
“Bagaimanapun kali ini tiada mangsa yang dipindahkan dan kejadian ini disifatkan kejadian paling besar melanda daerah ini,” katanya.
Mangsa terima sumbangan
Dalam pada itu, sejumlah mangsa banjir turut menerima sumbangan barangan harian yang disampaikan di Bilik Gerakan Kampung Delek, petang semalam.
Hadir ke lokasi, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Exco Selangor merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selat Klang, Dr Halimah Ali bersama beberapa Exco Selangor dan beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) di seluruh Klang dan Kapar.
Turut melawat lokasi, pemimpin Barisan Nasional (BN) Klang dan Kapar.
Kaji semula pembangunan
KERAJAAN Negeri akan mengkaji semula pembangunan di sini supaya ia mencapai tahap piawaian pelan 50 tahun mitigasi bagi mengelakkan berlaku bencana banjir.
Abdul Khalid berkata, pelan 50 tahun dirancangkan itu mensasarkan sekiranya dilanda banjir, ianya hanya berlaku sekali dalam 50 tahun.
Beliau mengarahkan MPK, JPS), JKR, Pejabat Tanah dan Galian serta Pejabat Daerah untuk menyediakan kertas permohonan bajet bagi pembangunan projek dalam masa seminggu.
“Kita bersetuju kaji semula semua pembangunan supaya ia mencapai tahap piawaian pelan 50 tahun mitigasi dan semua pembangunan dilaksanakan perlu melepasi tahap piawaian,” katanya.
Menurutnya, pelan tersebut adalah bagi jangka masa panjang manakala jangka masa pendek ia akan diketuai Pejabat Daerah dalam urus penempatan serta makanan.