rumah tradisional moden melaka


rumah melaka cukup terkenal dengan tannga yang dihiasi menarik dan unik menunjukkan betapa peradapan orang melaka menghormati kepada tetamu.

 ditepi tangga akan disediakan tempayan untuk mencuci kaki


 ruang depan rumah dipanggil  serambi atau sengkuap.serambi kebiasaanya ada dua ruang satu terbuka dan satu lagi tertutup  sedikit untuk beri  keselesaan tetamu yang hadir.diserambi pula yang kawasan yang tak tertutup akan diletakkan kayu kisi-kisi agar angin boleh masuk dan tak panas dan diawal serambi dipanngil musafir lalu kedudkkannya agak rendah sedikit,dahulu jika orang bermusafir jika penat akan minta tuan rumah untuk rehat,maka ia boleh rehat disitu.


 lihat dihujung ruang lantainya agak rendah sedikit.

 ruang serambi atau sengkuap


rumah melaka terkenal dengan ukiran yang menarik ukiran diatas biasanya diletakkan ditepi bumbung dipanggil dengan nama papan manis.


   bumbung melaka dibawah dipanggil timba layar dibuat sebegini rupa agar angin mudah masuk dan tak panas.

 tanngga untuk keloteng


 ruang serambi


kedudukkan rumah melaka ada turun naiknya lantai.diserambi rendah sedikit dari rumah ibu kemudian ada pelantar,pelantar agak rendah sedikit dari rumah ibu,rumah anak akan tinngi sedikit dari rumah anak dan dapor akan rendah dari rumah anak.

 lihat gambar diatas pelantar agak rendah dari rumah ibu

ini dalah tangga untuk naik keloteng rumah melaka ada dua loteng,loteng dirumah ibu biasanya untuk anak dara dan loteng anak untuk ruang solah.