PTPTN-pulangkan pinjaman atau usah ambil langsung

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pelajar yang mahu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dihapuskan sepatutnya memulangkan pinjaman mereka atau tidak mengambil pinjaman itu, bukan mengadakan tunjuk perasaan di jalan raya.
Bekas Perdana Menteri itu berkata pelajar atau orang ramai yang mencadangkan agar kerajaan menghapuskan PTPTN pula perlu mencari jalan untuk memberi bantuan kewangan kepada pelajar berkenaan.

Kata beliau, penghapusan PTPTN akan memberi kesan, bukan saja terhadap kos pendidikan, tetapi juga dalam pengagihan kemudahan yang turut memberi manfaat kepada golongan berada.
“Kalau anda hapuskannya, anda perlu menggantikannya dengan yang lain, yang mungkin melibatkan kos lebih besar, contohnya memberi pendidikan percuma kepada setiap orang. Dalam hal ini, golongan kaya juga akan menikmatinya,” katanya, semalam.

Terdahulu, Dr Mahathir mempengerusikan sesi perbincangan strategi peringkat tinggi kumpulan terpilih bertajuk ‘Pemacu Landskap Baru Ekonomi Di Persada Negara dan Global - Dilema Sektor Swasta Malaysia’, anjuran Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia di sini, semalam.

Dr Mahathir berkata matlamat PTPTN ialah untuk membantu golongan miskin melanjutkan pengajian ke peringkat universiti dan menjadi tanggungjawab Kerajaan Malaysia untuk membantu golongan itu. “Idea penubuhan PTPTN ialah membantu orang yang tidak berkemampuan mendapatkan pelajaran yang baik, tapi jika tiada bayaran yuran dikenakan, yang kaya juga akan menikmati manfaat yang sama dan ini tidak adil kepada yang miskin.

“Kenapa kita perlu bantu yang kaya? Kita sepatutnya menolong yang miskin, PTPTN adalah untuk yang miskin,” katanya.

Mengenai penghapusan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)untuk digantikan dengan Akta Kesalahan Keselamatan yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada persidangan Dewan Rakyat, semalam, Dr Mahathir berkata, beliau tidak dapat memberi ulasan kerana belum meneliti perundangan baru itu. - Bernama